مقالات

روکش PVC چیست؟

روکش پی وی سی چیست؟

اگر در خصوص روکش های درب و پنجره یا بسیاری از کف پوش ها و دیوارپوش ها تحقیق کرده باشید، حتما به عبارت پی وی سی یا PVC به کرات برخورد کرده اید. این محصول طرفداران فراوانی در دوران مدرن پیدا کرده است و ردپای آن را می‌توان در بسیاری از صنایع مرتبط با صنعت چوب و همچنین ساخت و ساز پیدا کرد. اما چقدر از عموم مردم با خصوصیات، مزایا و معایب این جنس آشنایی دارند؟

پاسخ این سوال ساده است: نه به اندازه کافی. در این مطلب تلاش می‌کنیم شما را با این ماده و کاربردهایش بیشتر آشنا کنیم تا اگر قصد خرید محصولات مجهز به آن را دارید یا می‌خواهید از روکشهای این جنس استفاده کنید، بدانید با چه کالایی روبرو هستید.

فهرست مطالب:

 

روکش PVC

اول بد نیست مفهوم نام این ماده را متوجه شویم. PVC مخفف پلی وینیل کلراید است. پلی وینیل کلراید نوعی پلیمر سخت و مقاوم است که به خاطر مقاومت بالا در برابر عوامل محیطی گوناگون، جای پای محکمی‌در ساختمان سازی، کابینت سازی و تولید انواع دکوراسیون برای خود پیدا کرده است. از نظر خصوصیت های فنی، بسیاری از فعالان بازار آن را از بسیاری جهات قابل مقایسه با چوب، سفال و سیمان می‌دانند، گرچه مشکلات زیست محیطی استفاده از پلاستیک ها نیز در خصوص آن صدق می‌کند. در نتیجه می‌توان این ماده را یک پلیمر مصنوعی دانست که می‌تواند به شکل موثر جای چوب را در تولید مصنوعات متفاوت داخل ساختمان بگیرد.
مهمترین عاملی که باعث می‌شود بتوان این ماده را هم سنگ بسیاری از مواد اولیه قدیمی‌دانست، داشتن مجموعه ای از ویژگی های فنی و کاربردی مختلف است که آن را در چشم سازندگان باارزش و به صرفه می‌کند. این ویژگی ها را در ادامه به بحث می‌گذاریم.

ویژگی های روکش PVC

اول از همه باید به قیمت پایین این روکشها اشاره کنیم. با وجود داشتن مقاومت قابل مقایسه با چوب، هیچ چوب باکیفیتی را نمی‌توانید پیدا کنید که به اندازه پی وی سی ارزان قیمت باشد. با در نظر داشتن جنس پلیمری این ماده و در نتیجه عدم وجود مشکلاتی مثل آفت چوب یا پوسیدگی بر اثر رطوبت، به وضوح می‌توان این قیمت پایین را حتی ارزشمندتر هم دانست.
از طرف دیگر، ساختار پلاستیکی باعث می‌شود که PVCها در کنار دوام بالا، انعطاف خوبی هم از خود نشان بدهند. تنها با اعمال کمی‌حرارت می‌تواند این ماده را به فرم های مختلف درآورد، فرم هایی که تا زمان باقی ماندن دمای محیط در سطح میانگین عادی زندگی انسان شکل خود را حفظ می‌کنند.

این موضوع البته به این معناست که در صورت بروز آتش سوزی، این روکشها به سرعت از بین می‌روند و حتی از چوب هم عمر کمتری دارند.
بحث سختی را هم نباید دستکم گرفت. این ماده به راحتی خراشیده نمی‌شود، پس در زندگی جاری انسان ها و در سطح عمومی‌می‌تواند خدمت رسانی قابل قبولی داشته باشد. این موضوع را در کنار وزن مناسب آن هم قرار بدهید تا مشخص شود که چرا حتی سازندگان ساختمان هم علاقه دارند از این ماده به عنوان مکمل سازه های خود استفاده کنند. در ادامه برای تکمیل آشنایی شما با این ماده، بخشی از کاربردهای عمده آن را هم با شما در میان می‌گذاریم.

کاربردهای روکش پی وی سی

شاید بتوان هماهنگ ترین ماده با پی وی سی را ورق های ام دی اف (MDF) دانست، تا جایی که بعید است در جایی که از این ورق ها استفاده شده است با روکش های PVC هم روبرو نشوید. ام دی اف به خاطر خصوصیاتی که دارد، نیاز پیدا می‌کند که یک لایه خارجی اضافی مقاوم داشته باشد و باید این لایه بتواند با کمترین هزینه و بیشترین عمر ممکن نیازهای ام دی اف را برطرف کند.

طبیعتاً با این پیش نیازها، این روکشهای پی وی سی هستند که به عنوان بهترین مکمل انتخاب شده اند و در نتیجه امروزه در کاربردهای مختلف این دو ماده را در کنار هم می‌بینیم. این موضوع تعیین کننده عمده کاربردهای PVC است و بنابراین عملاً هر جای که ام دی اف در مقادیر بالا استفاده شود، این ماده هم دیده می‌شود. در این حالت اغلب از عبارت روکش ممبران برای آنها استفاده می‌شود و در واقع ممبران و پی وی سی با هم رابطه نزدیکی پیدا می‌کنند.
بر اساس آنچه که گفتیم، مهمترین کاربردهای این ماده عبارتند از:

  •  کابینت سازی
  • ساخت لوازم دکوراتیو آشپزخانه
  • اثاثیه و مبلمان، به خصوص وسایل اتاق خواب
  • مصنوعات ساختمانی مانند الوارهای چوبی و آزبست و همچنین پروفیل های آلومینیومی
  • در و پنجره سازی
  • پوشش دهی کناره های صفحات چوب، پلیمر و فلز برای افزایش مقاومت آنها در برابر حرارت، رطوبت و خش افتادگی
  • تولید انواع مصنوعات زینتی به لطف توانایی پذیرفتن نقوش ریز و ظریف

جمع بندی

در این مطلب تلاش کردیم هموطنان گرامی‌را با آنچه که در صنایع چوب، کابینت و ساختمان با عنوان روکش PVC شناخته می‌شود، آشنا کنیم. ابتدا نیم نگاهی به تعریف این ماده شیمیایی و پلیمری انداختیم، سپس ویژگی هایش را بررسی کردیم و در نهایت نتیجه گرفتیم که با توجه به این ویژگی ها چه کاربردهایی برای آن در نظر گرفته می‌شود.

امیدواریم توانسته باشیم در مجموعه آشنا گروپ با فراهم کردن اطلاعاتی از این دست هم به علاقمندان به این حوزه کمک کنیم تا سطح اطلاعات خود را بالا ببرند و هم برای عموم مردم که قصد تهیه محصولات با این روکشها را دارند، چراغ راهی باشیم تا درک بهتری از این مواد بدست بیاورند و بدانند که چرا به آنها توصیه شده است برای رفع نیاز مد نظرشان اقدام به تهیه محصول از این ماده نمایند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *