چسب PUR چیست؟

مشاهده انواع چسب PUR و کاربرد های آن

چسب-PUR

اگر به روستاها یا شهرهای ایران که بافت قدیمی دارند سر بزنید، هنوز می توانید ساختمان های کاهگلی را پیدا کنید. کاهگل را کم و بیش می توان جزو کهن ترین ترکیب های ابتکاری بشر به حساب آورد که برای ساختمان سازی به کار رفته است. اساس این ماده بر اساس خاصیت چسبندگی گل بوده است که می توانسته اجزای سخت تر و سنگین تر مثل سنگ و آجر را کنار هم نگه دارد. چسبندگی یکی از خواصی است که انسان به مدد آن، از دیرباز توانسته در حوزه های گوناگون به موفقیت دست پیدا کند و در دوران مدرن هم این خاصیت در قالب چسب ها به شکل گسترده در زندگی روزمره ما کاربرد دارد. با این وجود، صنایع در سده های کنونی نیازمند شکل قویتر، پایدارتر و مستحکم تری از این مواد بوده اند و اینجاست که گزینه هایی مانند چسب PUR به عنوان پاسخ جامع به صنعت های گوناگون مطرح شده است.

 

چسب PUR چیست؟

چسب PUR یکی از پرکاربردترین ترکیب های چندمنظوره است که در دوران مدرن در جوامع بشری استفاده می شود. این ماده که از پلیمرهای اورتان ساخته شده و اسم خود را هم از پلی اورتان یا پلی یورتان می گیرد، مبتنی بر مواد شیمیایی گروه ایزوسیانات ساخته شده و اغلب فرآورده ای کاملاً خنثی و پایدار محسوب می شود. آن را بیشتر به خاطر چسبندگی بالا، انعطاف پذیری، مقاومت در برابر آب، حلال ها و مواد شیمیایی می شناسند و به همین دلیل در صنایع مختلف کاربرد فراوانی دارد. در بازار داخل، بسیاری از افراد این محصولات را با نام هایی مثل چسب ممبران، چسب وکیوم، چسب رولینگ پرس ورق هایگلاس، چسب گرم، چسب گرم رول پرس و چسب پی یو ار می شناسند. همه این محصولات جزو دسته چسب های PUR قرار می گیرند.

گرچه فرمولاسیون تمام مدل های این محصول همان طور که گفتیم مبتنی بر پلی اورتان است، اما بسته به اینکه چه مواد جانبی و چه فرآیندهای تولیدی برای بدست آوردن آنها استفاده شود با لیست بلندبالایی از خواص، کیفیت ها و مشخصات اضافی روبرو می شوید که منجر به اختصاصی شدن کاربرد برخی مدل ها در موقعیت های خاص شده اند. این موضوع با دسته بندی انواع مختلف این محصول هم شدت می یابد و می توان طیف وسیعی از این محصولات را در حوزه های مختلف خانگی و صنعتی مشاهده کرد.

این چسب ها به صورت کلی از دو نظر قابل دسته بندی هستند: ساختار و نوع کاربرد. از نظر کاربرد این تولیدات را در چهار دسته در بازار ایران می توان یافت:

  1. تک جزئی: از بسیاری جهات مشابه چسب های عادی است. در دمای اتاق مایع بوده و با سرعت متوسط هم سخت می شود. کاربردهای آن در تعمیرات جزئی و قطعات کوچک است و شاید برایتان جالب باشد که از نظر صنعتی، کم استفاده ترین گروه از چسب ها را در بر می گیرد.
  2. دو جزئی: اتصال قطعات بزرگ که باید تحت بار و فشار بالایی کار کنند، توسط این دسته انجام می شود. همان طور که از نام آنها مشخص است، در این گروه باید دو جزء اصلی از چسب همزمان به سطح اضافه شوند که در حضور یکدیگر سخت شده و اتصال را به وجود می اورند.
  3. گرم ذوب یا هات ملت: این گروه در ابتدا سخت هستند و باید ابتدا با حرارت ذوب شوند. سرعت خشک و سخت شدن آنها بالاست و این موضوع کار با آنها را بسیار محدود و اختصاصی می کند. مهمترین کاربرد مدل های هات ملت در اتصالات قطعات حساس به حرارت است و اغلب اوقات نیز این قطعات ابعاد کوچکتری نسبت به محصولات مورد استفاده در گروه های دیگر دارند.
  4. حلال دار: این دسته هم در حالت عادی سخت هستند و باید ابتدا با استفاده از یک حلال رقیق شوند. پس از اعمال روی سطح مد نظر، حلال خشک شده و چسب در جای خود محکم می شود. اکثراً از آن برای اتصال در سطح صاف و صیقلی استفاده می کنند که عدم حضور ناهمواری های سطحی باعث کنده شدن محصولات مشابه می شود.

اما از نظر کاربرد، دو گروه وجود دارد:

  1. وکیوم: فرآورده های مخصوصی هستند که به خصوص در روکش های PVC کاربرد دارند. این مواد چسبنده با یا بدون هوا سخت می شوند و بنابراین وقتی در دستگاه وکیوم هوای میان PVC و سطح زیر آن تخلیه می شود تا پی وی سی کاملا به سطح بچسبد، این چسب ها بدون مشکل خشک شده و یک اتصال فوق العاده محکم و مطمئن به وجود می آورند.
  2. لمینت: محصولی است که برای اتصال دو یا چند لایه نازک از مواد مختلف مانند کاغذ، مقوا، پلاستیک، فلز و چوب به یکدیگر استفاده می شود. این گروه به طور گسترده در صنایعی مانند بسته بندی، چاپ، مبلمان و ساخت و ساز کاربرد دارند که سرعت و حجم انجام کار به مراتب بیشتر از صنایع سنگین بوده و نیاز مبرمی هم به سطح اطمینان بالای مدل های وکیوم نیست.

حالا که با خصوصیات و تعریف این محصولات بیشتر آشنا شدیم، وقت آن رسیده که به سراغ کاربردهای آن هم برویم.

 

کاربرد چسب PUR

چسب های PUR چسبندگی بالایی دارند و چون ساختار آنها پایدار است، می توانند طیف وسیعی از مواد من جمله فلزات، پلاستیک ها، چوب، چرم، شیشه و سنگ را به یکدیگر بچسبانند. مزیت اصلی این محصولات آن است که حتی پس از خشک شدن مقداری انعطاف پذیری را در ساختار خود حفظ می کنند که باعث می شود بر اثر ضربه، فشار یا هر نوع نیروی اعمالی از بیرون به راحتی از هم باز نشده و در نتیجه برای مدت طولانی سازه را به هم چسبیده نگه دارند. همچنین این انعاطف پذیری کمک می کند که بتوان حتی مواد نیمه منطعف را نیز به کمک آنها به یکدیگر متصل کرد.

ساختار پلی اورتان کمک می کند تا مقاومت اتصال به وجود آمده در برابر گرمای شدید، رطوبت و لیست بلندبالایی از مایعات نفوذگر افزایش پیدا کند. این موضوع را می توان به حلال ها و خورنده های شیمیایی هم بسط داد و در نتیجه با یک اتصال بسیار قوی میان دو یا چند سطح روبرو می شوید که به راحتی در اسید و باز حل نشده و می تواند حضور مقادیر قابل توجهی از آب و مایعات خارجی را در کنار حرارت قابل توجه تحمل کند. در نتیجه بسیاری از اتصالات در محیط های خشن مانند کارگاه ها، کارخانه ها و فضاهای صنعتی از این چسب ها بهره برداری می کنند.

خارج از اتصال قطعات به یکدیگر، می توان از این فرآورده ها برای ثابت نگه داشتن یک سازه معین و به هم متصل کردن چند سطح نازک یا قطور هم استفاده کرد. در نتیجه این چسب ها برای بسته بندی ها و همچنین نصب روکش بر روی سطوح گوناگون بسیار پرکاربرد هستند.

به طور کلی می توان مهمترین کاربردهای چسب PUR را به شرح زیر مطرح کرد:

  1. ساختمان سازی: برای اتصال مصالح ساختمانی مانند آجر، بلوک، بتن، چوب، فلز و شیشه مفید هستند.
  2. ساخت مبلمان: برای اتصال قطعات چوبی و فلزی مبلمان ایده آل هستند.
  3. خودروسازی: بسیاری از قطعات بدنه، شیشه ها، آینه و اجزای جانبی خودرو را می توان به کمک آنها متصل کرد.
  4. بسته بندی: انواع جعبه های مقوایی، بطری ها و قوطی ها را به کمک آن می توان تولید نمود.
  5. کفش سازی: در اتصال رویه کفش به زیره آن در کارخانجات متعدد کاربرد دارد.
  6. صنعت لوازم خانگی: بسیاری از اتصالات لوازم خانگی مانند یخچال، ماشین لباسشویی و تلویزیون از این فرآورده بهره می گیرند، چون ضرر و زیان اندکی برای سلامت انسان دارد.
  7. صنعت هوافضا و موشکی: مقاومت بالا در برابر رطوبت و حرارت باعث می شود که گزینه مناسبی برای اتصالات این تجهیزات هم به حساب بیاید.

در ادامه هم نگاهی به برندهای مطرح این محصول در بازار می اندازیم.

 

برندهای چسب PUR

حوزه چسب های پلی اورتان با انبوهی از برندهای گوناگون پر شده است و هر کدام از این برندها مزیت متفاوتی را با خود به همراه می آورند. با این وجود چند غول بزرگ در این بازار در سطح جهان وجود دارند که تولیدات آنها به عنوان طلایه داران این حوزه شناخته شده و اغلب می توانید بالاترین سطح کیفیت را با قیمت به صرفه از این برندها طلب کنید. این نام های شناخته شده عبارتند از:

برند H.B. Fuller

یک شرکت چندملیتی بزرگ و بین المللی است که به صورت اختصاصی در زمینه انواع چسب، درزگیر، رزین و سایر محصولات تخصصی صنعتی فعالیت می کند. این شرکت از 1883 میلادی مشغول به فعالیت بوده و امروزه دارای بیش از 4000 کارمند در 40 کشور جهان است. ذیل این شرکت هم برندهای کوچکتری فعالیت می کنند که از میان آ«ها می توان به Loctite، Adhesives Technology، Permabond و Dymax اشاره نمود.

HBFuller

برخی از محصولات چسب H.B. Fuller

برند Mogen

این برند چینی نام خود را از یک کوهستان خوش آب و هوا در نزدیکی کلان شهر شانگهای گرفته است. گرچه در حال حاضر این برند به اندازه H.B. Fuller بزرگ و مشهور نیست، اما سرعت رشد و توسعه بسیار بالایی دارد و تولیدات آن از سطح کیفی قابل قبولی برخوردار هستند، در حالی که قیمت تمام شده به مراتب پایین تری نسبت به رقبا دارند.

mogen

برخی از محصولات چسب Mogen

به زودی محصولات برند MOGEN در این قسمت اضافه می گردد. 

خرید چسب PUR

اگر به هر دلیل قصد خرید چسب های خانواده PUR مثل چسب ممبران، چسب وکیوم، چسب رولینگ پرس ورق هایگلاس، چسب گرم، چسب گرم رول پرس و چسب ام دی اف هایگلاس را دارید و نمی دانید چه مرجع قابل اطمینانی را می توانید در این خصوص پیدا کنید، مجموعه علی مان خدمات خود را در زمینه تأمین آنها در اختیار شما عزیزان قرار می دهد. به عنوان نماینده شرکت H.B. Fuller و شرکت Mogen در ایران، تمامی محصولات ما از بالاترین سطح کیفیت به همراه تضمین سلامت کالا برخوردار بوده و با اقتصادی ترین قیمت ها در اختیار شرکت ها، کارگاه ها، کارخانه ها و انواع کاربردهای دیگر قرار داده می شود. تنها کافی است با کارشناسان ما تماس بگیرید تا در این خصوص اطلاعات بیشتر و دقیقتری کسب نمایید.